wyszukiwanie zaawansowane
Strona główna » Wiadomości Medyczne » Różnice pomiędzy nietolerancją pokarmową, a alergią pokarmową.
Waluta
Ankieta

Oceń jakość kuriera

  • DPD
  • Pocztex
  • DHL
  • UPS
  • FedEX
  • Inpost
  • GLS

Opinia o produkcie
Dobry sprzęt laboratoryjny. Przeprowadzenie procedury jest szybkie i uproszczone, wyniki są dość dokładne i powtarzalne. Zaletą niewątpliwie jest to,…
Ocena produktu 5/5
Kontakt
  • Red Med Poland Sp. z o.o.
  • NIP: 627-27-30-603

  • E-mail:bok@redmed.pl
  • Telefon22 244 25 90
    32 249 00 70
    12 378 35 40
  • Fax32 720 65 35
  • Godziny działania sklepu8:00-16:00
Najnowsze Wiadomości
Systemy płatności
  • Dotpay
  • PayPal
  • iMoje
  • SafeUG
  • Pulsoksymetr za darmo
  • RedMed Maseczki gratis
012
0

Różnice pomiędzy nietolerancją pokarmową, a alergią pokarmową.

Data dodania: 05-05-2015Wyświetleń: 2328
Alergia pokarmowa i nietolerancja często są mylone, chociaż mają całkiem inny przebieg i czas po jakim występują objawy. Rozpoznanie problemu jest kluczem do poprawy stanu zdrowia i stosowania środków profilaktycznych. Sprawdź testy na nietolerancje pokarmową.

Alergia pokarmowa

Alergia nazywana jest inaczej nadwrażliwością, ponieważ jest to przesadna reakcja organizmu na różne substancje zwane alergenami. Pod ich wpływem następuje reakcja immunologiczna związana z powstaniem swoistych przeciwciał, które po związaniu z antygenem doprowadzają do uwolnienia różnych substancji powodujących stan zapalny, a w niektórych przypadkach nawet do niszczenia własnych komórek. Alergia pokarmowa jest chorobą o charakterze dziedzicznym. Wiele osób przypisuje sobie „uczulenie” na określoną żywność, podczas gdy naprawdę alergia pokarmowa dotyczy 4—8% dzieci i zmniejsza się do 2—4% osób dorosłych. Dla porównania nietolerancja pokarmowa dotyczy nawet 45% dorosłej populacji, podczas gdy tylko 8% dzieci.

Chociaż, że z pozoru czynniki wywołujące reakcje alergiczne i nietolerancje wydają się z pozoru takie same, obie są reakcjami immunologicznymi, to uczestniczy w nich inny rodzaj przeciwciał; odpowiednio IgE dla alergii oraz IgG dla nietolerancji. Odpowiedzi organizmu na te przeciwciała różniące się przeciwciała determinują diagnozę tych schorzeń.
 

Objawy, rozpoznanie i leczenie

Alergia i nietolerancja różnią się zasadniczo siłą i czasem pojawienia się i ustąpienia objawów. Łatwo rozpoznać alergię pokarmową ponieważ po skonsumowaniu, do 2 godzin, lub nawet w trakcie następuje reakcja organizmu. W zależności od postaci alergii i rodzaju pokarmu występuje jeden, lub kilka, z poniższych objawów:
  • alergiczny nieżyt nosa
  • alergiczne zapalenie jamy ustnej
  • nawracające aftowe zapalenie jamy ustnej
  • refluks przełykowy (często współistniejący z astmą)
  • ostra alergiczna reakcja błony śluzowej żołądka (bóle w nadbrzuszu i wymioty pojawiające się bezpośrednio po spożyciu pokarmu)
  • przewlekła reakcja alergiczna żołądka i dwunastnicy (przewlekłe objawy dyspeptyczne)
  • ostre i przewlekłe zaburzenia jelitowe, biegunki
  • nieżyt ucha środkowego
  • nieżyt krtani
  • astma
  • zmiany skórne (rumienie, grudki obrzękowe, bąble pokrzywkowe)
  • atopowe zapalenie skóry
  • obrzęk naczynioworuchowy
  • wstrząs anafilaktyczny,
Reakcje te najczęściej mają gwałtowny i widoczny przebieg, w niektórych przypadkach zagrażający życiu. Objawy następujące zaraz po spożyciu określonego pożywienia umożliwiają szybką diagnozę i podjęcie działań, np. przez stosowanie diety, przyjmowanie leków przeciwhistaminowych.
W przypadku objawów nietolerancja pokarmowa jest trudniejsza do rozpoznania. Objawy pojawiają się z opóźnieniem od kilku godzin do 3 dni, działają również dłużej i nieintensywnie. Często osoby dotknięte tą przypadłością nie zdają sobie sprawy, że dolegliwości zdrowotne które przechodzą są powiązane z pożywieniem. Zwykle są to często powtarzające się objawy:
  • migreny,
  • zespół przewlekłego zmęczenia,
  • zaburzenia snu,
  • obrzęki dłoni,
  • stóp i stawów.
Aby uniknąć dolegliwości, tak jak w przypadku alergii, trzeba stosować dietę wykluczającą szkodzącą substancję. W tym celu trzeba wykonać test nietolerancji pokarmowej, z pomocą którego rozpoznamy przypadłość, oraz określimy które składniki trzeba wyeliminować z codziennego jadłospisu.
 
Uwaga:
Istnieją również nietolerancje pokarmowe nie związane z reakcją immunologiczną, ale z brakiem odpowiednich enzymów trawiennych. Charakteryzują się objawami gastrycznymi: gazami, wzdęciami brzucha, kurczowymi bólami brzucha i obfitą biegunką, które następują od 30 minut do 2 godzin po spożyciu. Są to:
  • nietolerancję laktozy
  • nietolerancję skrobi
  • wrodzony niedobór sacharazy
  • nietolerancja fruktozy
  • nietolerancja glutenu
  • nietolerancja alkoholu
  • nietolerancja wybranych typów błonnika
  • nietolerancja niektórych dodatków do żywności takich jak wzmacniacze smaku czy konserwanty.


Testy na nietolerancję pokarmową

Jak zostało wykazane, o ile alergia pokarmowa jest łatwa do zauważenia oraz mimo wszystko rzadko spotykana, to nietolerancja pokarmowa często długo jest niezdiagnozowana, mimo dużej szansy wystąpienia i obniża komfortowi życia przez nawracające dolegliwości. Dlatego warto jest sprawdzić, czy i jakie, pożywienie przypadkiem nam nie szkodzi. Najlepszy do tego jest domowy, szybki test na nietolerancję pokarmową.
Komentarze (0)

Przejdź do strony głównejWróć do kategorii Wiadomości Medyczne

Super hit

Copyright © 1999 – 2021 Red Med Poland Sp. z o.o.
Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej Polityce Cookies.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu