RedMed Header
wyszukiwanie zaawansowane
Strona główna » Wiadomości Medyczne » Co to jest nietolerancja pokarmowa?
Waluta
Ankieta

Oceń jakość kuriera


Opinia o produkcie
Ten produkt to bardzo dobra decyzja, jest zgodny z opisem i szybko przyszedł.
Ocena produktu 5/5
Kontakt
Najnowsze Wiadomości
Systemy płatności
  • Dotpay
  • PayPal
  • iMoje
  • SafeUG
0
0

Co to jest nietolerancja pokarmowa?

Data dodania: 04-05-2015Wyświetleń: 3123
Nietolerancją pokarmową jest nieprawidłową reakcją organizmu na konkretne białka występujące w określonych rodzajach pożywienia. Czyli jedzenie które wydaje się nieszkodliwe, może się okazać dla pewnych ludzi toksyczne. Dotyczy to nawet 45% populacji. Objawy są chroniczne i uciążliwe mimo to same schorzenie często latami bywa niezidentyfikowane. Sprawdź testy na nietolerancje pokarmową.

Nietolerancja pokarmowa jest reakcją immunologiczną prowadzącą do stanu zapalnego wewnątrz organizmu. Dzieje się tak kiedy po spożyciu określonego rodzaju jedzenia nasz organizm próbuje przyswoić specyficzne dla niego białko. Wtedy układ odpornościowy, zwykle chroniący przed niebezpiecznymi elementami, traktuje te, zwykle nieszkodliwe białka, jako niebezpieczne ciało obce. Wysyła przeciw nim przeciwciała typu IgG, które w trakcie zwalczania białek, atakują też własne prawidłowe tkanki. Człowiek może odczuwać dolegliwości zdrowotne, gdy stężenie kompleksów immunologicznych osiągnie wartości przekraczające zdolności organizmu do kompensacji skutków ich obecności.


Nietolerancja pokarmowa to nie jest alergia pokarmowa. Są to różne schorzenia które mają różny przebieg.



Ze względu na charakterystykę oddziaływania na organizm nietolerancja pokarmowa często bywa długo nierozpoznana. Rekcja następuje z opóźnieniem od kilku godzin do nawet 3 dni, a jej efekty są niejednoznaczne. Chociaż nietolerancja nie zagraża życiu, jednak nieleczona w długiej perspektywie może doprowadzić do przewlekłych dolegliwości i wywołać nadwagę, nadciśnienie, cukrzycę typu 2, zaburzenia hormonalne, a nawet schorzenia autoimmunologiczne takie jak łuszczyca, reumatoidalne zapalenie stawów czy choroba Hashimoto.


Kup testy na nietolerancję pokarmową


Objawy nietolerancji pokarmowej


Jedzenie pokarmów niekorzystnych dla twojego układu odpornościowego prowadzi do wielokrotnego występowania wielu objawów i zaburzeń:
  • złe samopoczucie,
  • ciągłe uczucie zmęczenia,
  • bóle brzucha,
  • wzdęcia,
  • zaparcia,
  • biegunka,
  • bóle głowy,
  • migreny,
  • nadwaga i otyłość,
  • miażdżyca,
  • infekcje,
  • bóle reumatyczne,
  • miażdżyca,
  • cukrzyca,
  • wysypki na skórze,
  • zapalenie atopowe skóry,
  • choroby jelit,
  • choroby układu trawiennego, bóle kości i stawów.

Może wystąpić jeden lub kilka z powyższych symptomów o różnym natężeniu. Pojawiają się z dużym opóźnieniem od kilku godzin do 3 dni. Sprawia to trudność w powiązaniu przyczynowym z spożywanym pokarmem. Przez to często nietolerancja pokarmowa  jest długo nierozpoznana, jest nieprawidłowo leczona na same objawy lub objawy są bagatelizowane. Zdarza się , że osoba z nietolerancją pokarmową przyjmuje objawy jako naturalne i je ignoruje.
Jeżeli powyższe objawy często się pojawiają, a dotychczasowa kuracja medyczna nie przynosi efektów warto przeprowadzić test na nietolerancję pokarmową.


Ocenia się, że obecnie problem ten dotyczy do 8% dzieci i do 45% dorosłych.

 

Przyczyny

 

Problem nietolerancji pokarmowej, podobnie jak alergia, polega na nieprawidłowej reakcji układu odpornościowego na alergeny. Jest wiele przyczyn pojawiania się nietolerancji, każda z nich może samodzielnie być źródłem tego problemu lub być wynikiem nałożenia się na siebie kilku z nich.

Pierwszą z nich jest predyspozycja genetyczna, dziedziczona. Dlatego, jeżeli w najbliższej rodzinie jest osoba z tą przypadłością to jest prawdopodobne, że ktoś inny w rodzinie również ją ma.

Zbyt restrykcyjne przestrzeganie higieny uniemożliwia wytworzenie się odporności. Od urodzenia jesteśmy poddani działaniu bakterii i alergenów, które mają wpływ na nasz system immunologiczny, jeżeli więc przez długi czas będzie się unikać z nimi kontaktu, w efekcie później nasz system obronny nie będzie prawidłowo na nie reagował. Także częste przyjmowanie antybiotyków od wczesnego dzieciństwa może być przyczyną spadku odporności, który manifestuje się nietolerancją pokarmową.

Zbyt wczesne urozmaicanie diety dzieci. Popularna przyczyna alergii i nietolerancji pokarmowej, ponieważ przewód pokarmowy niemowląt nie jest dostosowany do zbyt dużej różnorodności pokarmowej. Nie powinno się dzieciom w wieku niemowlęcym urozmaicać aż tak bardzo diety.

Prawdopodobnie przyczyną może być przeciążenie naszego systemu immunologicznego, który nie radzi sobie z ilością alergenów, na jakie jesteśmy narażeni. W przypadku nietolerancji pokarmowej mogą one pochodzić od nowych, niepróbowanych wcześniej produktów lub substancji w pożywieniu.
 

Wykrywanie i leczenie


Dolegliwości nietolerancji pokarmowej ustępują po rozpoczęciu diety wykluczającej te składniki które nam szkodzą. Aby wiedzieć jakie pożywnie jest dla nas niekorzystne trzeba przeprowadzić test. Można zrobić to samemu przez dietę eliminacyjną - polegającą na zaniechaniu spożywania szeregu składników pokarmowych, a po osiągnięciu poprawy zdrowia stopniowym przywracaniu odstawionych pokarmów. Ta uciążliwa, czasochłonna i nieprecyzyjna metoda prób i błędów stała się prostsza i efektywniejsza dzięki szybkim testom na nietolerancje pokarmową. Można go wykonać nawet z domu z krwi z opuszka palca. Takie testy umożliwiają podjęcie odpowiednich kroków do poprawy jakości życia. Zalecane jest aby w przypadku wykrycia nietolerancji skonsultować się z diabetologiem w celu ustalenia najbardziej korzystnej diety.

Dzięki testom na nietolerancję pokarmową można zwalczyć długotrwałe dolegliwości i zredukować ryzyko wystąpienia schorzeń wynikających ze złej diety.

Bibliografia
V. Marinkovich. Specific IgG antibodies as markers of adverse reactions to foods.. „Monogr Allergy”. 32, s. 221–5, 1996. PMID: 8813204.
Krzysztof Fyderek: Zaburzenie trawienia i wchłaniania węglowodanów. W: Stanisław J. Konturek (red.): Gastroenterologia i hepatologia kliniczna. Warszawa: Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2006, s. 290–1. ISBN 83-200-3188-5.

Komentarze (0)

Przejdź do strony głównejWróć do kategorii Wiadomości Medyczne

Super hit

Copyright © 1999 – 2021 Red Med Poland Sp. z o.o.
Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej Polityce Cookies.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu