RedMed ™ - Specjalistyczne sklepy medyczne, analizatory krzepliwości krwi, kwasu moczowego, profilu lipidowego
wyszukiwanie zaawansowane
Strona główna » Wiadomości Medyczne » Celiakia, przyczyny, objawy, wykrywanie, leczenie.
Waluta
Koszyk
Twój koszyk jest pusty ...
Ankieta

Apteka, w której powinny być dostępne nasze produkty. np. paski do INR. Start 15.10.2022


Opinia o produkcie
Fajne małe igły. Używam je jako zamiennik dla oryginalnych na mój nakłuwacz, bez problemu wchodzą.
Ocena produktu 5/5
Kontakt
Systemy płatności
  • PayPal
  • tpay.com
  • iMoje
  • Paynow
  • BLIK

Celiakia, przyczyny, objawy, wykrywanie, leczenie.

Data dodania: 29-04-2015Wyświetleń: 7867

Celiakia jest nietolerancją glutenu - białka zawartego w zbożach. Jest chorobą immunologiczna pojawiającą się w wyniku predyspozycji genetycznych, jest nieuleczalna. Mimo ciężkich, uciążliwych i przewlekłych objawów, długo pozostaje nierozpoznana. Może również rozwijać się bezobjawowo. Nieleczona celiakia doprowadza do poważnego pogorszenia stanu zdrowia. Sprawdź testy na nietolerancje pokarmową.



Przyczyny

 

Celiakia zwana chorobom trzewną występuje w jelicie cienkim mocno je uszkadzając, jest spowodowaną genetyczną nietolerancją glutenu. Trwająca całe życie choroba immunologiczna będąca nieuleczalną. U osób z nietolerancją działający toksycznie gluten prowadzi do zniszczenia i zaniku kosmków jelita cienkiego, maleńkich wypustek błony śluzowej, które zwiększają jego powierzchnię. Liczba kosmków szacowana jest na ok. 10 milionów, zwiększają one powierzchnię jelita cienkiego prawie 23 razy. W efekcie ich uszkodzenia wchłanianie pokarmu jest upośledzone, co prowadzi do wystąpienia różnorodnych objawów klinicznych. Jedyną metodą leczenia celiakii jest stosowanie przez całe życie ścisłej diety bezglutenowej. Choroba może ujawnić się w każdym wieku. Zarówno wkrótce po wprowadzeniu glutenu do diety dziecka, jak również podczas dorastania, ciąży u kobiet, dużego stresu, po silnej infekcji, poważnej operacji itd. Obecnie najczęściej wykrywa się celiakię u osób 30-50 letnich, choć zdarzają się przypadki choroby u osób starszych. Kobiety chorują dwa razy częściej niż mężczyźni. Ryzyko zachorowania osoby, której krewny pierwszego stopnia choruje na celiakię, jest znacząco wyższe.

Celiakia pojawia się wtedy gdy, następuje niewłaściwą reakcją układu immunologicznego na gluten, który jest białkiem zawartym w zbożach, a dokładniej na pochodzące z nich frakcje, zwane prolaminami: gliadynę w pszenicy, sekalinę w życie i hordeinę w jęczmieniu. Do choroby dochodzi kiedy enzym transglutaminaza tkankowa (tTG), odpowiedzialny za powstawanie wiązań między łańcuchami określonych białek, łączy się z glutenem, stając się celem reakcji immunologicznej. W surowicy chorych wykrywa się, obok przeciwciał przeciw transglutaminazie tkankowej (tTG), przeciwciała przeciwendomyzjalne (EmA), przeciwretikulinowe (ArA), przeciwgliadynowe (AgA) i przeciwciała przeciwko deaminowanym peptydom gliadyny (DGP). Przeciwciała przeciwendomyzjalne uważa się za rodzaj przeciwciał przeciw transglutaminazie tkankowej znajdującej się na powierzchni komórki. Przeciwciała znajdują zastosowanie w diagnostyce choroby, w klasie IgA oznaczane są przeciwciała przeciwendomyzjalne (EmA), przeciwko tkankowej transglutaminazie (tTG) oraz przeciwciała przeciwko deaminowanym peptydom gliadyny (DGP).
 

Objawy

 

Celiakia może mieć różne objawy w zależności od wieku i indywidualnych predyspozycji. Dzieci zwykle mają typowe objawy choroby: biegunki, wymioty, wzdęcia, charakterystyczną postawę – powiększony brzuch, opuszczone pośladki i ramiona, są rozdrażnione i blade. Wolniej rosną i za mało ważą. Te objawy mają różną intensywność i mogą nie zostać zauważone lub nieprawidłowo rozpoznane.

W przypadku dorosłych celiakia u każdego może przebiegać inaczej. Zazwyczaj rozwija się skrycie. Czasem daje o sobie znać zaburzonym rytmem wypróżniania, jednak biegunki, wzdęcia czy bóle brzucha pojawiają się sporadycznie i same ustępują. Innym razem nie ma dolegliwości gastrycznych, zamiast tego następują zaburzenia różnych układów: krwiotwórczego, kostny, mięśniowy, nerwowy, skórne, endokrynologicznego. Tego efektem są takie dolegliwości jak:

  • uporczywe bóle głowy,
  • niekiedy tylko ból dziąseł,
  • owrzodzenie jamy ustnej,
  • bóle stawów,
  • nieustanne uczucie zmęczenia,
  • zapalenie skórne,
  • obrzęki skórne,
  • wybroczyny skórne,
  • bladość skóry,
  • anemia,
  • skłonność do krwawień,
  • mrowienie w stopach lub nogach,
  • zapalenie nerwów,
  • kurcze i zanik mięśni,
  • padaczka
  • nieregularność lub brak miesiączek, obniżona płodność lub impotencja,
  • częste złamania,
  • niewydolność trzustki,
  • zapalenie kłębuszków nerkowych,
  • opryszczkowate zapalenie skóry.

Objawy te mają dużą rozpiętość i nie wskazują wyłącznie na celiakię.  Ponieważ wynikają one również z niedoborów np. żelaza, kwasu foliowego, witamin A, D, K oraz z grupy B, wapnia będące konsekwencją osłabionego stopnia wchłaniania pokarmu.

Objawy nietolerancji glutenowej występują po dłuższym czasie, od kilku godzin do nawet 3 dni.

Badania dowodzą, że 30 procent dorosłych, u których stwierdza się celiakię, w pierwszych latach życia przeszło jej łagodną postać, ale choroba nie została wtedy rozpoznana. Trzeba również zauważyć, że celiakia może rozwijać się bezobjawowo, klasyczna postać choroby występuje tylko u 30-40% chorych, częściej występuje postać niema i ukryta. W takim przypadku dowiadujemy się o niej przypadkiem albo wcale nie jesteśmy świadomi, że ją mamy. Badania dowodzą, iż cierpi na nią przynajmniej 1% populacji, także w Polsce. Jednak niestety, w Polsce wykrywa się jedynie około 5% z 380 000 osób z potencjalną nietolerancją glutenową, więc także z celiakią. Zatem ogromna większość, bo aż około 360 000 osób nie jest świadomych choroby.
 

Wykrywanie

 

Celiakia wynikająca z nietolerancji glutenowej często jest trudna do zdiagnozowania, ze względu na ogólne, nie wskazujące bezpośrednio na jej wystąpienie, objawy. Utrudnieniem może być powiązanie spożycia glutenu z objawami, ponieważ pojawiają się po dłuższym czasie. Inny czynnikiem utrudniającym diagnozę celiakii może być chroniczność objawów, co sprawia, że mogą być one ignorowane przez osoby nią dotknięte, przez przyzwyczajenie się do określonego stanu. Trzeba zwrócić uwagę na wysokie prawdopodobieństwo rozwijania się celiakii bez wyraźnych objawów.

Aby wykryć celiakię najprościej i najszybciej jest wykonać test na obecność przeciwciał IgA, IgG i IgM w krwi. Wykrycie przeciwciał przeciwko transglutaminazie tkankowej (tTG) jest podstawą do dalszych badań celowych, ponieważ sama ich obecność jest ściśle powiązana z obecnością choroby. W dalszej kolejności przeprowadza się badania mających na celu określenie stopnia zaawansowania celiakii, oraz w badaniu histopatologicznym stwierdza się zmian w bioptatach błony śluzowej dwunastnicy. Jeżeli w bliskiej rodzinie jest osoba u której występuje celiakia należy stwierdzić obecność haplotypów HLA DQ2 i/lub DQ8 – fragmentów genów odpowiedzialnych za wystąpienie nietolerancji glutenowej.

Nietolerancja glutenowa, która jest przyczyną celiakii, jest odmianą nietolerancji pokarmowej, można ją wykryć w ogólnym badaniu na nietolerancję pokarmową.
 

Leczenie

 

Celiakia jako choroba immunologiczna o podłożu genetycznym jest nieuleczalna, ale można zapobiec jej wystąpienia przez stosowanie diety bezglutenowej, czyli wyeliminowanie z wszystkich posiłków pożywienia zawierającego zboża: pszenicę, żyto, jęczmień. Na szczęście owies jest bezpieczny dla 95% pacjentów z chorobą trzewną, jak wskazuje wiele badań. Oczywiście o ile nie jest skażony domieszką innych niedozwolonych ziaren.

Po zdiagnozowaniu celiakii i rozpoczęciu diety objawy mogą złagodnieć lub ustąpić już po kilku tygodniach, a nawet paru dniach. Ale na odbudowanie błony śluzowej jelita trzeba poczekać przynajmniej kilka miesięcy, a w ciężkich przypadkach 2–3 lata. Czasem poza dietą bezglutenową należy jeszcze przyjmować witaminy i mikroelementy które przyśpieszają regenerację i uzupełniają niedobory elementów. Jeżeli choroba ma ciężki przebieg, stosuje się leki sterydowe lub inne preparaty poprawiające wchłanianie wody i elektrolitów. Celiakii nie wolno bagatelizować, nieleczona prowadzi do powikłań, np. anemii, osteoporozy, zmian neurologicznych, nowotworów (np. chłoniaka jelita cienkiego).

Kup Testy do wykrywania Celiakii

Komentarze (1)
STOKROTKA21-08-2018 13:13:27
Kluczowym krokiem w patogenezie choroby trzewnej jest dezamidacja glutenu i wzmocnienie immunogenne katalizowane przez własną tkankową transglutaminazę w jelitach w wyniku reakcji immunologicznej na gluten modyfikowany transglutaminazą mikrobiologiczną, który kieruje procesem chorobowym. W dużej mierze dieta bez transglutaminazy oraz bez zbóż i kukurydzy zatrutych glifosatem, zearalenonem i nawozami azotowo – fosforanowymi, może poprawić jakość życia milionów ludzi.

Przejdź do strony głównejWróć do kategorii Wiadomości Medyczne

Zobacz nasze nowości

Super hit

Copyright © 1999 – 2024 Red Med Poland Sp. z o.o.
Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej Polityce Cookies.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu