RedMed ™ - Specjalistyczne sklepy medyczne, analizatory krzepliwości krwi, kwasu moczowego, profilu lipidowego
wyszukiwanie zaawansowane
Strona główna » Wiadomości Medyczne » Stosowanie środków z morwy białej w przypadku cukrzycy
Waluta
Koszyk
Twój koszyk jest pusty ...
Ankieta

Apteka, w której powinny być dostępne nasze produkty. np. paski do INR. Start 15.10.2022


Kontakt
Systemy płatności
  • PayPal
  • tpay.com
  • iMoje
  • Paynow
  • BLIK

Stosowanie środków z morwy białej w przypadku cukrzycy

Data dodania: 26-07-2017Wyświetleń: 7758
alt
 
Morwa biała jest najbardziej zbadaną odmianą rośliny która zwiera substancje obniżające poziom cukru we krwi i zmniejszające ryzyko powikłań cukrzycy typu 2. Ponadto morwa może być środkiem wspomagającym odchudzanie.


Morwa biała jest drzewem średnich rozmiarów, wysokości ok. 30 m i średnicy 1,8 m. Zasięg występowania obejmuje Eurazję, Afrykę i obie Ameryki, ale wywodzi się z Chin i na tym terenie ekstrakt z jej liści od pokoleń stosuje się w medycynie naturalnej, chociaż różne części morwy takie jak korzenie i kora również wykazują pozytywne właściwości.

Jednym z związków zawartych w morwie białej jest DNJ (alkaloid 1,5-didezoksy-1,5-imino-D-sorbitol=1-dezoksynojirimycina) oraz jego pochodne. Związek ten, rozpuszczalny w wodzie, występuje tylko w liściach morwy, jest silnym inhibitorem enzymów odpowiedzialnych za rozkład skrobi (α-glukozydazy i α-amylazy). Jego działanie polega na spowalnianiu rozkładu zawartej w żywności skrobi na cukry proste, takie jak glukoza, co z kolei prowadzi do obniżenia po-posiłkowej hiperglikemii.

W morwie białej jest również kwercetyna, czyli rodzaj flawonoidu, która wpływa na utrzymanie prawidłowej gospodarki węglowodanowej i metabolizm węglowodanów. Ponadto hamuje on działanie enzymu o nazwie reduktaza aldozy (ALR2), który jest odpowiedzialny za syntezę sorbitolu z nadmiaru glukozy. Podwyższony poziom sorbitolu może prowadzić do powikłań w funkcjonowaniu układu nerwowego, oczu i nerek, szczególnie u diabetyków.
Kwercetyna zawarta w morwie białej chroni komórki, błony komórkowe i DNA przed uszkodzeniami spowodowanymi działaniem wolnych rodników, co odgrywa ważną rolę w zmniejszeniu ryzyka i rozmiarów powikłań w cukrzycy typu 2.

Według raportów z przeprowadzonych badań wykazano, że spożywanie ekstraktu z morwy w ilości 0,8-1,2 g jednorazowo, wzbogaconego 1-DNJ w ilości 12-18 mg, znacząco zmniejsza wzrost glukozy po-posiłkowej, przyśpiesza wydzielanie insuliny, ogranicza jej niezbędną ilość oraz ogranicza glikogenolizę glikogenu wątrobowego.
W przeprowadzonej marcu 2016 roku meta-analizie 13 badań, wykazano, że ekstrakt z morwy białej istotnie wpływa na zmniejszenie po-posiłkowego stężenia glukozy (w 30., 60. i 90. minucie). Ale należy zaznaczyć, że zmian nie odnotowano, oceniając takie parametry, jak: stężenie glukozy na czczo, wartość hemoglobiny glikowanej, wartość wskaźnika HOMA-IR oraz stężenie lipidów (cholesterol całkowity, LDL, HDL, trójglicerydy). Mimo to ekstrakt z morwy białej może być jednym z elementów wspomagających kontrolę glikemii u chorych na cukrzycę typu 2.

Przyjmowanie morwa biała ma również wpływ na walkę z nadwagą i otyłością.
Regularne przyjmowanie morwy białej wspomaga też kontrolę masy ciała ponieważ powoduje ona ograniczenie wchłaniania cukrów, a tym samym zmniejsza się produkcja tłuszczu w organizmie. W badaniach klinicznych ekstrakt z morwy podawano przez 32 dni myszom z otyłością. Szybko spowodował on spadek masy ciała zwierząt. Cenną dodatkową zaletą morwy dla osób odchudzających się jest to, że hamuje apetyt na słodycze.

Otyłość i nadwaga są uważane za główne czynniki prowadzące do rozwoju cukrzycy typu 2.

Cukrzyca typu 2 jest chorobą postępującą, jej rozwój przebiega stopniowo. Jej przyczyną jest nadmierne spożywanie jedzenia zawierającego duże ilości cukru. Substancją regulującą ilość glukozy w organizmie jest insulina która jest produkowana przez trzustkę. Insulina umożliwia wchłanianie i przetwarzanie na energię, lub inne substancje, glukozy w komórkach.

Kiedy spożywamy na co dzień zbyt dużą ilość cukru trzustka, aby utrzymać prawidłowe stężenie glukozy we krwi, musi produkować coraz więcej i więcej insuliny. Co po kilku–kilkunastu latach takiego stanu prowadzi do oporności na insulinę (braku odpowiedniej odpowiedzi komórek na insulinę) i względnym niedoborem insuliny spowodowanym wyczerpaniem ß komórek trzustki.

Stosowanie środków z morwy białej nie jest konieczne w terapii cukrzycowej, ani samo w sobie nie ma wyraźnego wpływu na hiperglikemie. Jednak zażywanie środka z morwy biała nie niesie żadnego ryzyka i stanowi dobry sposób uzupełnienia leczenia standardowymi lekami.
Morwa biała może ostatecznie przyczynić się do poprawienia kontroli poziomu glukozy, przyśpieszenia pozytywnych rezultatów leczenia cukrzycy i redukcji ryzyka wystąpienia powikłań cukrzycowych.

Suplementy diety zawierające morwę białą w atrakcyjnej cenie.
Komentarze (0)

Przejdź do strony głównejWróć do kategorii Wiadomości Medyczne

Zobacz nasze nowości

Refundacja NFZ | Aparat do pomiaru PT INR qLabs Q1 PL, migotanie przedsionków, wymiana zastawki, zakrzepica

150,00 zł

Czy aparat qLabs Q1 do pomiaru INR PT jest refundowany przez NFZ?
Tak, monitor qLabs Q1 jest refundowany w 90% przez NFZ, oraz w 10% może być refundowany przez PCPR. O szczegóły należy pytać w lokalnym PCPR.

Czy Paski do aparatu INR PT qLabs Q1 są refundowane przez NFZ ?
Tak, paski do pomiaru INR qLabs są refundowane w 90% przez NFZ dla dorosłych.

Super hit

Copyright © 1999 – 2024 Red Med Poland Sp. z o.o.
Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej Polityce Cookies.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu